Den smukke vej til Marstrand

Det første sejlertøj

mig i sejlerjakke

Det er ved at blive forår og det eneste jeg ser lige nu, på facebook osv, er billeder af folk, der polerer, maler og lægger deres båd i vandet. Fede billeder og misundelsesværdige – der er laaang tid til maj, hvor vi skal hente vores nyindkøbte båd hjem fra Bornholm og jeg kan som tidligere nævn slet ikke vente – billederne fra andre gør ikke ventetiden kortere, men til gengæld er der rigtig mange gode fif ang. klargøring af båden og jeg har en plan om at samle de bedste råd i et enkelt indlæg, for som jeg ser det, så er der penge at spare og tid, hvis rådene er samlet på et sted. Nå, men det bliver lige i et af de næste indlæg.

Lige nu skal det handle om sejlertøj. Hvad skal man købe?

Bådkøbsbudgettet steg jo som sagt med 100 % fra da vi startede til vi endte med at købe og derfor er alle ekstraudgifter jo nogle, der gør lidt ondt, men absolut nødvendige. Tøj, forsikring, bådplads og diverse koster alt sammen og sjovt nok, så er der nogen, der sidder og regulerer priser 500 % op, hvis ordet båd indgår. Tingene koster jo hvad de koster og jeg ved, at jeg ikke vil fryse! Til gengæld er jeg jo forfængelig nok til at jeg ikke vil have varmen for en hver pris – jeg vil også have noget jeg synes er smart (jeg er en generation som nogen tjener mange penge på!).

Det første jeg gjorde var, at jeg kiggede på nettet – hvad er der og hvad er kvalitet? Gå endelig ikke på kompromis her! Derudover, så kiggede jeg på pris og hvordan tøjet så ud. Jeg synes faktisk at udvalget er utrolig lille og jeg synes meget af det er utrolig kedeligt, at se på – hvorfor skal allesammen have rødt tøj? Jeg nåede frem til disse mærker, der måske kunne være noget:

Musto
Henry Loyd
Gill

Gill er helt sikkert det billigste, men også det jeg synes var ringest udseendemæssigt, hvilket jo er en ren smagssag. Henry Loyd og Musto ligger nogenlunde ens prismæssigt og er begge god kvalietet og stilmæssigt rigtig fint. Dog er der ikke så mange butikker i nærheden af os, der har et større udvalg af Henry Loyd, hvorimod Aarhus Seashop fører Musto. Det kan være rigtig svært at prioritere pris og stil for en som mig – skal jeg vælge den billige løsning og så har jeg lidt penge til andre udgifter, der helt sikkert kommer eller skal jeg vælge det tøj jeg gerne vil have og så føle mig godt tilpas (undskyldningerne er mange!) Jeg ved bare, at jeg vil have ærgret mig konstant, hvis jeg ikke havde valgt Musto og hver gang jeg så nogen andre i det, så ville jeg blive grøn af misundelse (jeg indrømmer igen, at jeg er fra en forbrugergeneration – beklager), så derfor tog vi ud for at se på Musto.

Super service i Aarhus Seashop!

Aarhus Seashop er for nylig flyttet fra Aarhus til Egå – ikke langt fra havnen.

Aarhus Sea Shop
Gåseagervej 12 (indgang i gården)
8250 Egå

Det er en lille forretning, der også sælger rigtig meget på nettet. Dog får man ikke den gode service med, hvis vi købte over nettet. Vi var i forretningen i omkring en time og prøvede alverdens tøj og fik talt meget om kvaliteten og hvad vores behov var. Man må sige at det var et tålmodighedsarbejde fra forretningens side, men det mærkede vi slet ikke. Da vi endelig fik valgt det tøj vi skulle have, så lavede han en god pris til os, så alt i alt var det nok en god forretning for begge parter – han fik solgt to sæt tøj og vi fik en god rabat og upåklagelig service. Besøg deres hjemmeside her: http://aarhusseashop.dk 

Når man skal vælge sit sejlertøj, så skal man se på ens behov. Musto har flere varianter – alt efter hvilket behov man har og prismæssigt er der meget forskel. Jeg valgte det, der hedder BR2, som passer bedst til vores budget lige nu og kvalitetsmæssigt, så tror jeg også vi har ramt rigtigt. Desuden, så synes jeg også, at den orange udgave var fed. Tøjet skal sidde forholdsvis løst, så man kan bevæge sig fri i det og bukserne er overalls udgaven, der er med til at holde dig varm. BR2 tøjet må stå sin prøve i år og så må vi spare op til en bedre kvalitet næste år, hvis vi synes det er nødvendigt. Jeg tænker dog også, at når man på den allerdyreste HPX’en skriver i specifikationerne, at der er stærke reflekser, så er man ved at løbe tør for argumenter for hvorfor det er så meget dyrere end fx MPX’en (der måske har svage reflekser eller?).

Jeg er på ingen måde ekspert jeg gengiver blot min egen mening og det jeg har læst mig frem til. Tøjet fåes i forskellige farver – jeg har bare valgt nogle tilfældige ud her.

BR1

br1

BR1 tøj er rigtig fint egnet til fx kystfiskeri, klub kapsejlads, sejlerskole mv. Det er ikke så godt egnet til langtidsture, hvor man kan komme ud for træls og vådt vejr, men vil være fint til kortere ture i godt vejr. En jakke koster her omkring 2300,- når der ikke er tilbud.

Specifikationer:

 • Mesh foret for nem påtagning og hurtig tørring
 • Farvet hætte med dobbelt justering, som kan rulles in i kraven
 • Fleece foret krave og lommer til komfort og varme
 • Dobbelt velcro håndledsmanchetter for at forhindre vandindtrængning
 • Vandtæt YKK lynlås med lynlås kappe
 • PU coated polyamid BR1 stof med høj åndbarhed og holdbarhed
 • Shell75% Polyamid, 25% Polyurethan 
 • Lining 100% Polyester

BR2

br2

BR2 er den perfekte all round sejlerjakke til de danske farvande. Den vil nok ikke holde tæt i flere timers øsende regnvejr, men vil fint kunne bruges til vores behov.  Jakken har desuden fleece inden i lommerne, så du kan varme dine hænder når det er koldt og en snor med en brillepudseklud i inderlommen (sjovt påfund). En jakke koster her omkring 3300,-når der ikke er tilbud.

Specifikationer:

 • Flouserende, pakbar og justerbar hætte
 • Fleece-foret krave
 • Faconsyet albuer
 • Tapede syninger
 • Justerbare indre og ydre manchetter give den samme beskyttelse som en tørdragt
 • To fleece-foret håndvarmer lommer med lynlås
 • Lynlås med dobbelt vindfang med dræn
 • Fix punkter til oppustelige redningsvest
 • Justerbar løbegang forneden

MPX

mpx

MPX tøjet er med GORE-TEX og er et godt valg til den kræsne tursejler der vil være 100% sikker på at være tør og varm under sejladserne – her kan du altså tage imod ret meget vand. Det afspejler sig også i prisen, da stigningen fra BR2 til MPX er ret stor. Mange jeg kender, der er garvede sejlere bruger denne kvalitet eller tilsvarende. Det er helt klart en model jeg gerne vil have. En jakke koster her omkring 6000,- når der ikke er tilbud.

Specifikationer:

 • Enhånds justering af hætten
 • “Tagrende” på hætten fleder vand væk fra ansigtet og  halsen
 • Fleece-foret krave
 • Justerbare dobbelte manchette, giver samme beskyttelse som tørdragt
 • Dobbelt vindfang med drænings kanal af to-vejs lynlås
 • To store selvdrænende lommer, to lukkede sikkerheds lommer, der også kan bruges som hånd varmer
 • Hæftepunkter til din oppustelig redningsvest, så jakken kan tages af med vest på

HPX

hpx

Jeg bliver til sidst bare nødt til at nævne HPX, der er det ultimative valg til al slags vejr. Jakken er stærk og holdbar, helt vandtæt og har fremragende åndbare egenskaber. Det er den dyre storebror til MPX’en. Efter min smag er det også her man finder det pæneste (selvfølgelig hænger det sammen). En jakke koster her omkring 8000,- når der ikke er tilbud. Laaaangt over hvad mit sejlertøjsbudget vidst nogensinde bliver for bare en jakke!

Specifikationer:

 • 3-lags GORE-TEX Pro med Ocean Technology® og GORE™ MicroGrid.
 • Stretch GORE-TEX på ærmer og skuldre øger smidighed og mobilitet.
 • Roll-away fluorescerende hætte med 3-vejs justering for den bedste beskyttelse.
 • Stiv “skygge” på hætten for ekstra beskyttelse.
 • Justerbar og anatomisk formede stænk beskyttelse.
 • Fleece-foret hætte og indvendig krave.
 • Formsyede albuer og underarme for øget mobilitet.
 • Intern og ekstern justering af manchetter forhindrer vandindtrængning.
 • Dobbelt vindfang med dræn kanaller beskytter 2-vejs lynlås.
 • Fleece foret håndvarmer lommer på brystet og nederste lommer holder hænderne tørre og varme.
 • Store cargo lommer med netfor og dræning.
 • Integrerede beslag for oppustelig redningsvest tillader, at jakke og vest kan tages af og på samme tid.
 • Stærke reflekser

Husk at vaske sejlertøjet!

Lige en sidste ting, så er det vigtigt, at man vasker sit sejlertøj et par gange i løbet af en sæson. Hvis ikke man gør det, så mister tøjet sin åndbarhed og man bliver klam. Mange tror fejlagtigt, at det ikke må vaskes. Det er vigtigt, at man vasker det med specielt vaskemiddel til den slags tøj (google det og der kommer oceaner af mærker – jeg har Granger’s) og absolut ingen skyldemiddel, da det vil ødelægge vandtætheden. Hvis man er i tvivl om der er blevet brugt skyllemiddel i ens vaskemaskine, så vask tøjet i hånden, da der godt kan sidde rester af skyldemiddel inde i maskinen. Hvis der er kommet steder/pletter, hvor vandet trænger igennem, så husk imprægnering, men kun på stedet, der synes utæt.

Det var lidt om sejlertøj og hvad jeg har valgt. Håber jeg har valgt det rigtige, men det tror jeg nu. Jeg havde noget, der svarede til BR2 på i sommers, hvor der både var sol og regn og det klarede jeg mig fint i.

Ohøj!

11 kommentarer

 • Frisk indput fra en yngre sejler, fortsæt med at markedsføre sejlerlivet. ⛵️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig fint indlæg. Jeg er selv tidligere elitesejler, så jeg er nærmest vokset op i sejlertøj og tørdragter.
  Jeg vil sige at selvfølgelig er jakken vigtig, men det skal være en du kan bevæge dig godt i ellers bliver du ikke glad for den.
  Dog vil jeg sige at bukserne nok efter min smag er de vigtigste fordi man bliver man først våd bagi, er det ikke sjovt.
  Det du skriver omkring jakken… Jeg vil dog anbefale dig ikke at vaske den, selv om du bruger speciel sæbe. Fordi den kommer til at miste noget af imprægneringen og fibrene i jakken så den vil blive som en kedelig klud. Har du fået meget saltvand på den vil jeg anbefale dig at af ferske den med det samme i kommer i havn og så ellers hænge den til tørre. På den måde vil den længere holde fibrene.
  Når du engang skal udskifte sejlertøjet, kan jeg klart anbefale dig at kigge på Sailracing. De har forstået at lave sejlertøj til kvinder, både hvad det angår farver men også pasformen. http://www.sailracing.com/

  Hilsener Jill
  http://jillchristina.bloggersdelight.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejlerpigen

   Hej Jill
   Tak for dit input. Og ja du har helt ret – det er ikke rigtig sjovt når først man er gennemblødt af at sidde i et vådt cockpit. Jeg må sige, at der er rigtig mange forskellige meninger om det med at vaske tøjet. Jeg gengiver lige hvad vi fik forklaret her: Det er faktisk ikke kun pga. saltet, men meget for snavset indeni jakken. Sved, skidt og fx solcreme vil ødelægge åndbarheden og det var derfor jeg blev anbefalet at vaske den. Jeg må sige det også er en jungle at finde ud af hehe. Tak for dit link! Det ser rigtig lækkert ud og virkelig nogle fede jakker i mellem. Takker 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Larsen

  MPX er ikke ensbetydende med tungt sejlertøj til off-shore sejlads. MPX er en kategori af sejlertøj med Gore tex membran og kan fåes i såvel off-shore og lette race udgaver, men ens for dem er den vandtætte membran, der sikre den ultimative vandtæthed og åndbarhed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejlerpigen

   Du har helt ret Larsen. Jeg har dog ikke haft fokus på race udgaver her, men det lidt mere almindelige tursejlertøj.
   Tak for input 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rasmus

  Er det ikke MPX eller HPX de bruger i Vilvo Ocean Race?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejlerpigen

   Hej Rasmus
   Det er HPX til Volvo Ocean Race 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fin info.
  Jeg har sejlet i 50 år og har i tidens løb haft mange forskellige slags sejlertøj.
  For nogle år siden besluttede jeg, at nu skulle det være slut med at spare og jeg købte et sæt MPX. Jeg kan kun sige, at det er den bedste investering i tøj jeg har gjort længe. Det eneste minus er hætten – men det er næste generelt på alt sejlertøj, synes jeg. Krave og hætte er vist beregnet til sejlere med en meget lang hals. Men som sagt er det nogle år siden, så måske er det blevet bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejlerpigen

   Tak for information Knud. Ja vi ville også helst have MPX, men pengene kniber med alt det, der skal købes når man lige har anskaffet sig en båd og det er en af grundene til vi valgte BR2. Kvaliteten virker rigtig fin og tiden vil vise om det var den rigtige løsning lige her til at starte med. Jeg synes også kraven er høj, men jeg fik god nytte af den i et lånt sær tøj i sommers oppe i Sverige, hvor vi var ude i noget koldt og vådt vejr.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fin information. I praksis finder man ud af, at der er en verden til forskel på de forskellige Musto serier, hvor MPX og i særdeleshed HPX er tunge og kraftige – vel at mærke så kraftige, at de ikke egner sig til krævende sejlads med stor aktivitet. De er derimod velegnede, når du sidder i dage eller uger på åbent havn og bliver overskyllet med koldt vand med jævne mellemrum. Så selv om man måtte have råd til HPX, så vil det være de færreste, som vil have brug for det – og befinde sig godt i det. Jo mere aktiv sejlads, jo lettere og mere fleksibelt sejlertøj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejlerpigen

   Tak skal du have Lars! Jeg er glad for det du skriver for det bekræfter mig i, at mit valg er det rigtige.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den smukke vej til Marstrand