Brovild

Brændt af

Bedre sent end aldrig, en kunstpause, en hverdag, der griber så ufatteligt ind i ens fritid. Nå, men uanset hvad, så er det alt for længe siden jeg har lavet noget indlæg. Det er såmænd ikke fordi ikke er noget at skrive om, men når man sejler, så har man ro til, at tage de større beslutninger og på mit sommertogt, så besluttede jeg mig for at vende tilbage til skolebænken for at dygtiggøre mig. Det har været en hård, men god omgang og det har selvfølgelig taget en hel del fokus. Det betyder også, at jeg ikke bare tager en fridag fra mit eget mere, når vejret er til at sejle. Jeg har været ude et par gange efter ferien, men sjovt nok – som alle sejlere sikkert kender, så er weekenderne i sommerhalvåret ofte bookede af andre ting, så det handler om, at prioritere og så håbe på vejret.

Lige nu ligger Splint stadig i vandet i Skive, men skal op inden for nærmeste fremtid – der har simpelthen ikke været tid.

En anden og lidt kedelig sag for Splint, men også en masse andre både i Skive Søsportshavn er, at vi er blevet brændt af! Brændt af i alle ordets betydninger. Det startede med de tre sejlene kunstværker Life Boats, der er en del af Kulturhovedstad 2017, kom til Skive i starten af september. Desværre oplevede jeg det ikke selv, men det skulle have været et godt arrangement. Da de skulle sejle derfra søndag den 4. september, så skulle de sendes af sted med manér, så der skulle selvfølgelig fyres fyrværkeri af. Umiddelbart efter modtog politiet en anmeldelse. Kravet om den afstand, der skal være var ikke overholdt og der var faktisk ikke andet en 30-40 meter til den nærmeste bro (undskyld mig, men hvor stupid er man lige?). Der er på de nærmeste både sket store skader, hvor gløder har brændt sig ned i glasfiberen og sprayhoods, cockpittelt og presseninger var hullede. Det er heldigvis ikke gået så meget ud over Splint, men der er kommet små brandmærker i sprayhooden og det er rigtig træls, når den faktisk er spritny. Når man kigger på alle skaderne, der er sket på bådene, så løber det op omkring en million kroner, men hvem skal betale? Det er endnu ikke afgjort og umiddelbart, så er der ikke nogen, der vil tage ansvaret.

Herunder kan man se nogle af de både, hvor der er kommet brandmærker ned i glasfiberen. Billederne er henholdsvis fra Skive Folkeblad, TV Midtvest og et privat tilsendt.

ar-160909912-jpgmaxw468

dsc_0008_0

14536909_10209107776205882_113023826_o

Nå, men sagen ser således ud: Skive Kommune fralægger sig, at det er deres ansvar. Den blev ellers jongleret lidt fra kommunens side til at starte med her er et uddrag fra Skive Folkeblad:

“Bådejere oplevede efter fyrværkeriet, at Skive Kommune forsøgte at løbe fra ansvar for skaderne. En bådejer skrev torsdag til Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard på vegne af sig selv og andre ejere af både i lystbådehavnen. 

»Forgæves har vi forsøgt de seneste dage, at få skyldsspørgsmålet fastsat, men som du kan læse i vedhæftede filer og email, forsøger kommunens medarbejdere og forsikringsselskab at løbe fra ansvaret, og forsøger at flytte skylden til privatpersoner,« skrev bådejeren blandt andet. 

Peder Christian Kirkegaard svarede ham, at Skive Kommune ikke vil »løbe fra ansvaret«. Men jura betyder, »at en kommune kun må udbetale erstatning, hvis der foreligger en retlig forpligtelse hertil«. 

Men de har så i en længere mail til til den udvalgte repræsentant fra bådejerne skrevet, at de har haft deres forsikringsmand nede og se på skaderne og det så ikke er deres ansvar. Det er en afgørelse, der undre flere, da man havde en opfattelse af, at det handlede om hvad juristerne sagde – efter borgmesterens udtalelser ovenfor, men at man så i stedet har valgt at høre hvad deres forsikringsselskab siger.

Nå, men udover kommunen, så er der selve fyrværkeren og Nordvestjyllands Brandvæsen, der godkendte stedet til affyring, blandt andet på grundlag af et kort over lystbådehavnen i Skive.

Min personlige holdning er at brandvæsnet reelt ikke kan se ud fra et kort, at der ligger både. Man kan måske tænke tanken, men igen man kan reelt ikke se det – jeg ved det kan diskuteres, at det jo giver sig selv. De kan jo heller ikke se om nogen har placeret en høstak 10 meter fra affyringstedet. Her kommer fyrværkeren så ind i billedet, da man jo har taget uddannelse, hvor man lærer alt fra lovgivning til alt praktisk. Jeg synes helt klart, at det er en kæmpe fejl at en uddannet fyrværker ikke tager en vurdering af stedet når han står der.

Hvad situationen ender ud i ved jeg ikke – jeg har ikke hørt nyt i lang tid – vi er måske også brændt af af systemet?

Det er som sagt ikke særlig slemt med Splint (dog slemt nok), men der er virkelig nogle, der er hårdt ramt og jeg kan kun forestille mig hvordan de føler!

Det var et lidt kedeligt blogindlæg, men jeg har en masse andre på vej og jeg opdaterer selvfølgelig når jeg ved nærmere om fyrværkerisagen.

Man kan se et indslag om sagen her fra TV Midtvest:

Ohøj og god søndag derude

1 kommentar

  • arne frederiksen

    Det kan ikke være rigtigt at de ansvarlige for fyrværkeriet ikke vil anerkende deres ansvar.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brovild